Adım Adım Blog Açmak | Blog Nasıl Açılır
Blog açmak istiyorum ancak blog nasıl açılır hiç bir fikrim yok… ne yapmalıyım? Blog kurma işine nereden başlamalıyım ?
Bir blog nasıl açılır en kolay ve anlaşılır şekilde öğrenmek istiyorum ve ek gelir olarak blog ile para kazanmak istiyorum diyorsanız, şunu baştan söylemeliyim ki kesinlikle doğru adrestesiniz.
İlk blog kurma girişimim 2009 yılında hiç bir bilgiye sahip olmadan, gerçek anlamda 0 teknik bilgi ile oldu. gözlerim kan çanağı saatlerce, günlerce araştırma yaptığımı hatırlıyorum. İlk adımımdan bu güne tarif edemeyeceğim boyutlarda bilgi ve tecrübe edindim.
Bu blog nasıl açılır yazısı ise, 2009 yılından beri ne öğrendiysem, hiç bir noktayı atlamadan aktaracağım bir rehber olacak.
Bu yazımda sizlere blog nasıl açılır adım adım hiç bir noktayı atlamadan anlatacağım. Tabii yazımda anlattığım blog kurma yöntemi bir gezi blogu nasıl açılır, makyaj blogu nasıl açılır, moda blogu nasıl açılır, kişisel blog nasıl açılır ya da yemek blogu nasıl açılır gibi, blog açma mantığı aynı olan bir çok alt kategoriyi de kapsayıcı olacaktır.
İnanın bana yazının sonuna geldiğinizde blog açma işlemini 10 dakika da halletmiş olacak ve siz de benim sahip olduğum gibi profesyonel bir bloga sahip olacaksınız!
Güncelleme Notu: 2014 yılından bu yana 5000’in üzerinde kişi blog açmak için hazırladığım bu rehber ile blogunu açtı. Bu 4 yazıdan oluşan rehber sayesinde blogunu açıp, şu an blogundan aylık binlerce lira kazanan yüzlerce takipçim var.
Ayrıca blog açmak için oluşturduğum bu rehber;
#Başlangıç seviyesinde olan kişiler için (0 bilgiye sahip olsanız bile) takip edilebilir durumda
#Ve sürekli güncel tutulmaktadır.
#Platform spesifiktir. ( Yani wordpress ile blog açmak anlatılmıştır )
#Takıldığınız herhangi bir noktada yazıma yorum yaparak ya da iletişim sayfamdan bana ulaşarak ücretsiz bir şekilde yardım alabilirsiniz. (Kesin bilgi. Deneyin, görün.)
Neden Blog Kurmalısınız ?
#Eğer blog kurma konusunda karasızsanız ve kendinizden tam anlamıyla emin değilseniz, blog oluşturarak ne elde edeceğinizi, sizin nelerin beklediğini tam anlamıyla kestiremiyorsanız, kesinlikle neden blog açmalısınız başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Ancak kısaca blog kurmak size ne kazandırır özetleyeyim;
#Para kazanmak: Evet blog yazarak para kazanmak kesinlikle mümkün. Bunu bir ek gelir olarak yapanlarda var, benim gibi işinden istifa edip tam zamanlı olarak yapanlarda.
Hatta öyle ki blog açarak para kazanmamak mümkün değil! Nasıl mümkün olmadığının en büyük kanıtlı blogdan para kazanma başlıklı yazımda anlattıklarımdır.
İnanın bana blog açmak internetten para kazanmak adına yapabileceğiniz en karlı ve en güzel işlerin başında geliyor.
#Yazar Olmak: Yayımcılar / Yayımevleri sizce tanınmayan birinin kitabını mı yayımlar yoksa hali hazırda binlerce kişi tarafından okunan ve takip edilen birinin mi ?
Tabii ki tanınan birinin. Sebebi ise basit. Çünkü sizi tanıyan insanlara kitap satması çok daha kolay olacaktır. Blog kurmak ise bu işin ilk basamağıdır. (Örneğin pucca)
#İşinizi Büyütmek: Bugün en büyük şirketlerin bile blog sayfaları mevcut. Neden ? Çünkü sattığı ürünü pazarlıyor da ondan. Örneğin uçak bileti satan bir internet sitesi gezilecek en ucuz ülkeler diye blog yazısı hazırlıyor ve google’dan bu blog içeriğine aldığı trafiğe aynı yazı içerisinde o ülkeler için uçak bileti satmaya çalışıyor.
#Sadece Yazın: Blog kurmak için illa bir amacınızın olmasına gerek yok. Yazmayı seviyor, duygularınızı, düşüncelerinizi insanlarla paylaşmayı seviyorsanız da blog yazabilirsiniz.
Tabii blog oluşturma ile ne elde edeceğinize dair daha yüzlerce madde sıralanabilir. Ancak şunu bilin ki, blog açmak hayatınızı hem maddi, hem de manevi anlamda kökten değiştirebilir.
Böyle bir potansiyeli ciddi anlamda vardır ki şurada, bahsettiğim değişim potansiyeli gerçek örnekleri ile birlikte çok net bir şekilde anlatılmış.
7 Adımda Blog Kurma – Blog Nasıl Açılır
1- Blog Konusu Seçimi
2- Plaftrom Seçimi
3- Blog Kurma Maliyeti
4- Host ve Domain Ne Demek
5- Hosting Firması Belirleme
6- Hosting ve Domain Satın Alma
7- SSL Kurulumu
8- Wordpress Kurulumu
9- Blog Tasarımı ve Kullanımı
1- Blog Kurmak İstiyorum Ancak Yazacak Konu Bulamadım
Pekala, sizinle bir beyin fırtınası yapmak adına size 60’ın üzerinde fikir verebilirim. Umarım vereceğim fikirlerden bazıları beyninizde ufak bir kıvılcım çakar ve size işte bu ! dedirtir.
#İşte o blog fikirleri: Blog Fikirleri – En Popüler Blog Konuları. Ayrıca Site Fikirleri başlıklı yazıma da bakabilirsiniz. Bu yazımda yer alan bir çok madde de blog kurma fikri olarak değerlendirmek için gayet uygundur.
Tecrübelerime dayanarak bir kaç şeyi de kesinlikle belirtmeliyim. Bana göre bu işte başarı potansiyeli oldukça arttıracak 2 önemli madde var;
1-Konu seçimi yaparken mutlaka yazarken zevk alacağınız bir konu seçin. Sevmediğiniz bir alanda asla şevkle yazamaz, dolayısı ile de kaliteli üretimler yaratamazsınız.
Bu konudaki tecrübelerimi, neden bu söylemimde kesin konuştuğumu ise blog nasıl açılır rehberimin sizin de blog kurduktan sonra okuyacağınız 4. ve son yazısı olan blog nasıl yazılır başlıklı yazımda oldukça detaylı bir şekilde anlattım.
2-Diğer bir tavsiyem ise, kesinlikle niş bir blog kurmanız. Yani her konu hakkında yazmayın. Spesifik bir konu üzerine yazın. Google niş blogları çok sever.
Sebebi ise basit. Yazdığınız blog konuları birbirine çok yakın olacağı için, yazılarınız arası link verme şansınız yüksek olacak ve böylece sitenizi ziyaret eden bir kişiye bir çok yazınızı okutabileceksiniz.
Bu şekilde sitenizde ziyaretçilerin geçirdiği süre artacak, blogunuz ise ziyaret süresi artan ziyaretçinin aklında daha kalıcı olacak ve dolaylı olarak ziyaretçinin blogunuzu sosyal medya platformlarında paylaşma oranı da artacak.
Tabii bu niş blog kurmaya, SEO açısından, yani yazdığınız blog yazılarının google’da üst sıralara çıkması açısından etki edebilecek küçük bir örnekti.
Niş blog oluşturmanın SEO açısından daha nice avantajları olacaktır. Keza bu avantajların neler olduğunu da, blog kurduktan sonra okumanızı önerdiğim SEO ile ilgili yazılarımda daha detaylı olarak göreceksinizdir.
2- Platform Seçimi : Ücretsiz Blog Kurma Platformları vs Ücretli Platformlar
#Blog kurmak için üç seçeneğiniz var, blogger, wordpress.com ve wordpress.org.
Bu 3 seçenek de aslında ücretsiz.
Ben ise bu yazıda size wordpress.org alt yapısını kullanarak nasıl bir blog sitesi kuracağınızı anlatıyor olacağım.
Not:Wordpress.org alt yapısı da dediğim gibi ücretsiz ancak wordpress.org alt yapısını, yani wordpress yazılımını yayına almak ve kullanabilmek için gerekli olan alt yapılar (domain ve hosting gibi – bunların ne demek olduğunu altta anlatıyor olacağım) ücretli.
Blogger ve wordpress.com üzerinden ücretsiz bir şekilde blog oluşturmak mümkün fakat en büyük dezavantajları, her ikisinde de blog adreslerinin alttaki gibi olmasıdır;
sizinblogadresiniz.blogger.com veya sizinblogadresiniz.wordpress.com
#Peki bu adreslerde size aitlik nerede ? Akılda kalıcılık nerede? Kurumsallık nerede? Neden blog adresiniz sizinblogunuz.com olmak yerine sizinblogunuz.blogger.com olsun ki ?
Sonuçta herkes alt bir domain (alan adı / site ismi) adresinde değil de, kendine ait bir domain adresi altında blogu olsun ister.
#Ücretsiz blog kurma platformlarının gerçek anlamda onlarca emek sömüren dezavantajı var. WordPress.com Mu Blogger Mı Yoksa WordPress.org Mu? başlıklı yazımdan bu dezavantajların tamamını okuyabilirsiniz.
#Ancak karar verme aşamasında sadece tek bir dezavantajın bile sizin için yeterli olacağını düşünüyorum ki oda, ücretsiz blog oluşturma platformları aracılığı ile açılan bloglarda para kazanılamıyor oluşu.
#Çünkü google reklamları (google ads) site adresi alt alan adında olan (yani biraz önce üstte paylaştığım ücretsiz blog platformlarının uzantılı site isimlerine gibi) sitelerin reklam yayımlama başvurularını %99 ihtimalle onaylamıyor.
#Peki diyelim ki ben benimsitem.com domain isminde bir blog kurmak istedim, bunu nasıl gerçekleştireceğim?
İşte, ben de size bu yazımda tam olarak bunu anlatacağım.
Profesyonel bir blog kurmak istiyorsanız benim de şu an okuduğunuz blogum için tercih ettiğim ve kullandığım profesyonel bir web site altyapısı olan wordpress.orgalt yapısını kullanmalısınız.
Dünya üzerinde kurulu olan websitelerin %30’dan fazlası wordpress.org altyapısı üzerine kurulmuştur. Kullanması oldukça basit ve hiç bir kod bilgisi gerektirmez. Bir word, excel programı kullanmaktan farksızdır.
#Keza Türkiye’nin en iyi blogları – en iyi gezi blogları – en iyi makyaj blogları – en iyi yemek blogları – en iyi kişisel bloglar başlıklı yazılarıma da baktığınızda, listelerde yer alan blogların çok büyük bir çoğunluğunun wordpress.org alt yapısı kullandığını göreceksinizdir.
Tabii WordPress.org alt yapısını sadece blogların kullandığını da düşünmeyin. WordPress ile yapılmış siteler başlıklı yazımda yer alan Türkiye’nin en ünlü dizi, film, haber vs gibi sitelerin de wordpress.org alt yapısını kullandığını göreceksinizdir.
Bunlara sozcu.com.tr’de dahil.
Evet, wordpress.org alt yapısı işte böyle bir yapı. Bu alt yapıda yapabilecekleriniz inanın sınırsız.
Olanağınız sadece blog kurmak değil yani.
Herhangi bir kategoride (dizi, film, e-ticaret, haber sitesi vs.) bir internet sitesi kurmak istiyorsanız da yine wordpress.org alt yapısı ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer sadece blog kurmak değil, bu tür site kurma fikirleriniz varsa da, yine oldukça detaylı anlatımını yaptığım internet sitesi nasıl kurulur başlıklı yazıma da bakabilirsiniz.
Zaten bu noktada biz de blog açarak aslında bir web sitesi kuruyor olacağız. “blog” ifadesi sadece terimsel bir kullanım yani. Bir web siteniz olacak ve o web sitesinde blog türü içerikler üretiyor – yazıyor olacaksınız.
Not: Bu arada “wordpress” ifadesi ile nerede karşılaşırsanız karşılaşın, kast edilenin her zaman için wordpress.org alt yapısı olduğunu bilin. wordpress.com değil yani…
3- Blog Oluşturma Maliyeti
Her ne kadar wordpress.org alt yapısı ücretsiz olsa da, wordpress.org alt yapısını yayına almanın bir maliyeti oluyor.
Yani wordpress.org alt yapısı ile ne tür bir site kurmak isterseniz isteyin, yani ister bir e-ticaret sitesi, isterseniz de bir blog sitesi kurmak isteyin, bu işin olmazsa olmaz zorunlu maliyetlerini karşılamanız gerekli.
Evet, bu işin olmazsa olmaz maliyet kalemleri var.
Onlar da;
Hosting ve domain (bunların ne olduklarını ve ne işe yaradıklarını bir alt başlıkta açıklıyor olacağım.)
Peki!
Blog açmak için ödeyeceğim ücret nedir ?
Hemen söyleyeyim;
Genel olarak yıllık ortalama 60 ila 80 dolargibi bir rakam.
Not: Bu maliyet ilk yıl için blog okuyucularına özel indirim ile sadece $51,06 olacaktır.
Yani ilk yıl için $51,06, devam eden yıllarda ise bu maliyet üstte bahsettiğim gibi $60 – $80 civarlarında olacaktır ki zaten eğer ilk yıl sonunda bir başarı elde ederseniz, blogunuzdan kazanacağınız reklam gelirleri bu maliyetleri hayli hayli karşılayacaktır.
Blogunuzun kurumsal, profesyonel bir görünüme sahip olmasını, size ait olmasını, özgürce hareket edebilmeyi, istediğiniz gibi tasarlamayı istiyorsanız,
Dünya üzerindeki ben de dahil milyonlarca website sahibinin siteleri için yıllık belirli ücretler ödediği gibi, sizin de aşağı yukarı yıllık 60 – 80 dolar gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekli.
4- Host ve Domain Ne Demek ?
Bu yazımda blog açma mantığı şu şekilde işleyecek; Önce domain ve hosting satın alacağız daha sonra ise, aldığımız bu hosting ve domain üzerine wordpress kuracağız.
Host ne demek ? Domain ne demek ?
Daha ilk adımdan bilmediğim, ilk defa duyduğum terimler diye düşünmeyin, hemen açıklıyorum;
Host:Blogunuzun yazılarını, resimlerini, dosyalarını vs. yani kısacası blogunuzu oluşturan tüm veritabananı barındıracağınız, 7/24 açık kalan ve dünya çapında da blogunuzun 7/24 internette yayın yapmasına, internette erişilebilir olmasına olanak sağlayan sunucu, yani güçlü bilgisayar birimlerine verilen isim.
İşte işin maliyetli olan kısmı da bu nokta. Blogunuzu bir sunucuda barındırmak ücretli ve bu hizmeti veren dünya üzerinde yüzlerce hosting firması var.
Domain:Domain ise blogunuzun ismidir, yani Jestblog.com gibi sizinsiteniz.com gibi. Tabii Domain adresi satın almanın da bir ücreti var. Bu ücret ise yaklaşık olarak yıllık 15dolar
5- Hangi Host Firmasından Hosting Satın Alacağımızı Belirleme
Blog nasıl açılır rehberimde, yani bu yazıda hosting ve domain satın alıp, üzerine wordpress blogu kuracağımız firma Türkiye’nin en iyi hosting firması olacak.
Zira bu “Türkiye’nin en iyi hosting firması” söylemi sadece benim tecrübelerime dayanan bir söylem de değil. Bunu daha önce verilere dayalı yaptığım testler ile de teyit ettim.
Hosting Seçenekleri ( Blog Oluşturma )
2- Paketlerde sunulan RAM ve CPU özellikleri web sitenizin hızında büyük öneme sahip. Ne kadar yüksek RAM ve CPU özelliklerine sahip bir sunucu tercih ederseniz, blogunuzun performansı o kadar yüksek olacaktır.
Benim tavsiyem WP-Limitsiz 3 paketi. 4 GB RAM ve 2 Core CPU özellikleri ile başlangıç ve orta seviye için gayet yeterli olacaktır. Ancak tabi ki mali durumunuza göre karar sizin.
Size uygun olduğunu düşündüğünüz paket için Satın Al butonun tıklayıp, bir sonraki adım olan alan adını seçim kısmına geçin.
3-Bu kısımda öncelikle blogunuzun ismini zihninizde belirleyin ve hemen ardından arama kutusuna bu ismi yazın ve Domain Sorgula butonuna tıklayıp, bu ismin daha önce başkası tarafından satın alınıp alınmadığını kontrol edin. ( Mesela ben internetsitesiacmarehberi yazdım ve Domain Sorgula butonuna tıkladım. )
Blog Nasıl Açılır – Alan Adı Sorgulama
Domain belirlerken dikkat !
– Alan adı belirlerken Türkçeye özel harfler kullanmayın ( ı, ğ, ö, ç, ş, ü gibi ). Sadece İngiliz alfabesinde yer alan harfleri kullanın. Aksi halde alan adınız geçerli olmaz. Özellikle “ı” harfine dikkat edin. “ı” yerine “i” harfini kullanın.
#Eğer belirlediğiniz alan adı başkası tarafından alınmadı ve uygun durumda ise, karşınıza hemen alttaki resimde olduğu gibi, alan adı aratma kutusunun altında bulunan arattığınız alan adının karşısında Kaydet ve Kullan butonu çıkacaktır. Bu butona tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Blog Nasıl Açılır – Alan Adı Uygunluğu
#Eğer belirlediğiniz alan adı daha önce başkası tarafından satın alındıysa da alttaki resimde olduğu gibi arattığınız alan adı karşısında Kayıtlı ibaresi yer alacaktır. Bu da arattığınız ismin .com uzantılı domain adresinin daha önce başkası tarafından satın aldığı anlamına gelir.
Alınmış Alan Adı – Blog Nasıl Açılır
Böyle bir durumda ilerleyebileceğiniz iki seçeneğiniz mevcut;
1- Ya seçtiğiniz alan adının farklı uzantılarının ( .net – .org gibi ) kullanılabilir durumda olup olmadığını kontrol edecek ve tercihen bu uzantılardan birini kullanacaksınız,
2- Ya da daha önce başkası tarafından satın alınmamış .com uzantılı başka bir alan adı bulana kadar aklınızda olan farklı isimleri aratmaya devam edeceksiniz.
Tabi .com ile .net ya da .org uzantıları arasında teknik olarak hiç bir fark yoktur. Sadece .com uzantısı ziyaretçileriniz için daha akılda kalıcı olacaktır. Dolayısı ile tercihinizi .com’dan yana kullanmanızı öneririm.
Eğer farklı bir uzantı kullanacaksanız da sadece .net ve .org‘a bakmanızı öneririm. Çünkü bunların dışında kalan uzantılar akılda kalıcılık açısından net ve org’a göre çok daha kötü durumdalar.
Blog ismimize karar verdik ve kullanılabilir olduğuna da alan adı sorgulatarak emin olduktan sonra satın alınabilir durumda olan alan adınız için Kaydet ve Kullan butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçin.
4- Kaydet ve Kullan butonuna tıkladıktan sonra karşınıza hosting ve domain için bir ödeme döngüsü seçeceğiniz ve ayrıca içerisinde alacağınız hosting ve domain hizmetlerine ek olarak alabileceğiniz hizmetler de sunulduğu bir sepet ekranı gelecektir.
Blog Nasıl Açılır – Hosting – Domain Süre ve Ek Hizmet Seçimi
Hosting için yıllık seçeneği bu ekran açılır açılmaz zaten varsayılan olarak gelecektir. Eğer 1 yıllıktan daha uzun hosting almak isterseniz Ödeme Döngüsü kısmından 2 ya da 3 yıl seçeneğini seçebilirsiniz.
Eğer maddi imkanınız varsa ve kuracağınız blogun uzun vadeli açık kalacağından eminseniz daha uzun vadeli alımlar yapmanızı tavsiye ederim çünkü en başta 2 – 3 yıllık almak uzun vadede çok daha karlı oluyor.
Yine alan adı yani domain için süre, sağ taraftaki sepet özeti kısmında varsayılan olarak 1 yıl seçili durumda olacaktır. Eğer hosting için süreyi 2 yıl seçtiyseniz, domain süresini de 2 yıl seçmelisiniz.
#Bu kısımda mantık olarak hosting ile domain sürelerini aynı seçilmeli. Hosting olmadan domain, domain olmadan da hosting hiç bir işe yaramıyor. İkisi birbirinin tamamlayıcısı. Dolayısı ile de satın alım süreleri de aynı olmalı.
________________________________________
#Sayfanın altında Ayarlanabilir Seçenekler kısmında firmanın sağladığı ek hizmetler de mevcut. Yanlarındaki kutucuklara tıklayarak bu hizmetleri de satın almak üzere sepetinize ekleyebilirsiniz.
Ancak en başta, yani daha blog sitesi kurulumunda bu ek hizmetleri almanıza gerek yok.
Statik IP: Paylaşımlı hosting paketleri ki bizim aldığımız da bir paylaşımlı hosting paketidir, adı üzerinde paylaşımlı yapılardır. Yani bir sunucuyu aynı hosting paketini satın alan bir çok web sitesi paylaşır. (1 sunucu/100 veya 500 site)
Tüm bu web siteleri tek bir sunucuyu paylaştıkları için ve o sunucunun da tek bir ip adresi olduğu için aynı sunucuyu paylaşan tüm web siteleri bu paylaşımdan dolayı aynı ip adresine sahip olurlar.
Statik IP hizmeti satın aldığınızda sunucuda yer alan diğer web siteleri ile aynı sunucuyu kullanıyor olsanız da size sabit bir ip adresi atanır ve bu adres sadece size ait – özel olur. Bu şekilde de sizinle aynı ip adresini paylaşan başka bir web sitesi daha olmaz.
Statik ip gerekli mi? Bence kesinlikle gerekli. Ancak en başta, daha blog siteniz herhangi bir trafik almazken, belirli bir bilinirliği ve trafiği yokken alınması, yapılmış boşuna bir harcamadır. Bu hizmeti pekala sonradan da alabilirsiniz.
Yedekleme: Bu hizmet ile seçiminize göre hosting paketi içerisinde barındırdığınız tüm verilerinizin, yani blog sitenizin haftada bir ya da üç günde bir yedeğinin otomatik olarak alınmasını sağlayabilirsiniz.
Haftada 1 seçerseniz her hafta blog sitenizin yedeği alınır ve ayda 1 kere de bu yedeklerden birine dönüş hakkınız olur. (Bunu hosting firması sizin adınıza yapar)
3 günde 1 seçerseniz de siteniz 3 günde bir yedeklenir ve ayda 2 kere de firmadan alınan yedeklerden herhangi seçtiğiniz birine geri dönüş hakkınız olur.
Yedeklemelerde hostinginizdeki tüm veriler yedeklendiğinden ileride düzeltemediğiniz bir hata yaptığınızda otomatik yedekleme hizmeti oldukça işe yarayabilir. Fakat bu yedekleri kendiniz de alabilirsiniz. Keza WordPress Yedek Alma ve Geri Yükleme yazımda bunu nasıl yapacağınıza değindim.
Antispam: Bu hizmeti de satın almanıza gerek yok. Anti-Spam işlevini yerine getiren, spam yorumları – mailleri vs. engelleyen bir ücretsiz wordpress eklentisi zaten mevcut. Hem de oldukça iyi çalışmakta. Hatta alanının en iyisi. O yüzden bu da gereksiz bir maliyet olur.
Ddos: Hackerlar tarafından web sitelerine zarar verme amaçlı bir saldırı çeşidi olan Ddos ataklarına karşı blog sitenizi korumaya yönelik bir hizmettir.
Yine başlangıçta bu hizmeti almanın hiç bir anlamı yok. Bu tür saldırılara sıklıkla maruz kaldığınızda ileride ayrıca bu hizmeti satın alabilirsiniz.
________________________________________
Hosting ve domain için süre seçimi ve isteğinize göre diğer hizmet seçimlerini yaptıktan sonra Siparişi Tamamla butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
5-Siparişi Tamamla butonuna tıkladıktan sonra karşınıza Sepet Özeti ekranı gelecektir.
Sepetinizde 1 adet wordpress hosting ve 1 adette domain adresi varsa (yani bu 2 kalem de mevcutsa) her şey tamam demektir. Bu son kontrollerimizi yaptıktan sonra Devam Et butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.
Sepet Özeti – Blog Nasıl Açılır
6-Devam Et dedikten sonra tıkladıktan sonra firma sizi üyelik ekranına yönlendirecektir. Bu sayfada blog kurulumu için hosting firmasında oluşturacağınız hesabınız için sol kısımdan bireysel veya kurumsal seçimi yapıyoruz.
Firmanız varsa Kurumsal, yoksa Bireysel seçeneğini seçip Devam Et butonuna tıklıyoruz.
Müşteri Tipi Seçimi – Blog Nasıl Kurulur
7-Ardından üyelik için gerekli bilgileri girmenizin istendiği bir form karşınıza gelecektir. Buradaki formu doğru bilgilerle doldurup Devam Et butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.
Bu ekranı doğru bilgiler ile doldurmanızı tavsiye ederim çünkü adınıza tescillenecek alan adı bilgilerinde burada verdiğiniz bilgiler yer alacaktır.
#Bu formu doldurduktan sonra cep telefonunuza sms ile bir onay kodu gönderilecek. Bu kodu alabilmeniz için size ait doğru bir telefon numarası dikkatlice yazın.
Üyelik Bilgileri – Blog Nasıl Kurulur
8-Sonraki adımda firma sizi müşteri panelinize yönlendirecek ve karşınıza cep telefonunuza gönderilen sms doğrulama kodunu girmenizi isteyen bir popup pencere açılacak.
Cep telefonumuza gelen kodu buraya yazıp Doğrula butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
SMS Doğrulama – Blog Kurulumu
9-Doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra ise müşteri panelinizde tekrar sepet özetiniz görünecektir.
Buradan alt kısımda bulunan Kullanım Sözleşmesi ve Gizlilik Politikası kutucuğunu işaretleyip Ödemeye Geç butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçiyoruz.
Müşteri Paneli Sepet Özeti – Blog Nasıl Açılır
10-Bir sonraki adımda ise siparişinizin başarıyla oluşturulduğuna dair bir bilgilendirme göreceksiniz.
Bu sayfada sol kısımda bulunan seçeneklerden Belgeyi Şimdi Öde seçeneğine tıklayarak ödeme adımına geçiyoruz.
Sipariş Onayı – Blog Nasıl Açılır
11-Yönlendiğiniz ödeme sayfasında aşağıya inerek Ödeme İşlemi kısmından öncelikle bir ödeme yöntemi seçiyoruz.
Ödemenizi kredi veya banka kartınızla, Garanti bankası hesabınız varsa direkt size verilen ödeme numarasıyla, Garanti Pay ile ya da Havale / EFT ile ödeme yapabilirsiniz.
#Kredi veya banka kartı ile ödeme yapacaksanız, kartınızın internet alışverişlerine açık olduğundan emin olun. Değilse mobil bankacılıktan ya da bankanızın müşteri temsilcisine bağlanarak kolayca açtırabilirsiniz.
Daha sonra seçtiğimiz ödeme yöntemi ile işlemleri tamamlayarak blog açma işlemlerinde ilk adım olan hosting ve domain satın alma işlemini tamamlıyoruz.
Satın Alma İşlemini Tamamla (Blog Aç)
Blog nasıl açılır rehberindeki hosting ve domain alma işlemleri buraya kadardı. Şimdi ise sıra geldi satın aldığımız hosting ve domain hizmetleri üzerine wordpress kurmaya, yani blog kurma işlemine.
7- SSL Kurulumu
WordPress kurulumunu öncesinde ilk olarak domain adresimiz için SSL sertifikası kurmamız gerekli. Hosting firması SSL sertifikasını ücretsiz sunuyor fakat bunun için bir talep oluşturmamız gerekiyor.
1-Müşteri panelimizdeki üst menüdeki seçeneklerden Destek seçeneği üzerine gelip açılan menüden Yeni Talep Oluştur seçeneğine tıklıyoruz.
Destek Sayfasına Giriş – Blog Kurulumu
2-Açılan sayfada sırasıyla:
– İlgili Hizmet kısmından satın aldığımız hosting paketini seçiyoruz.
– Açılan Soru Başlıkları kısmından Hosting seçeneğini seçiyoruz.
– Altında açılan seçeneklerden LetsEncrypt seçeneğini işaretliyoruz.
– Konu kısmına SSL Kurulumu yazıyoruz.
– Mesajınız kısmına da SSL kurulum talebimizi yazıyoruz. ( örn. Merhaba, Hosting paketim için ücretsiz SSL kurulumu yapabilir misiniz? Teşekkür ederim, iyi çalışmalar… )
– Son olarak alttaki Yeni Talep Oluştur butonuna tıklayarak talebimizi iletiyoruz.
SSL Kurulumu İçin Talep Oluşturma – Nasıl Blog Kurulur
Müşteri temsilcilerinin yoğunluğuna göre en geç 15 dakika içerisinde talebinize yanıt gelecek ve SSL kurulumu gerçekleşmiş olacaktır.
#Talebinize cevap olarak iletilen Yazılımınız üzerinden SSL sertifikasını aktifleştirmek için yazılım üzerinden güncelleme yapmanız gerekmektedir. ibaresini ciddiye almayın. WordPress kurulum adımlarında SSL entegresini zaten yapacağız.
Kurulum tamamlandıktan sonra bir sonraki adıma geçelim.
8- WordPress Kurulumu
1-SSL kurulumu gerçekleştikten sonra firmanın müşteri panelinde üst taraftaki menüden Anasayfa seçeneğine tıklıyoruz.
Daha sonra anasayfada aşağı inip Hizmetleriniz / Hosting kısmında bulunan, satın almış olduğumuz hostingin karşısındaki Yönetim butonuna tıklıyoruz.
Blog Oluşturmak İçin Hosting Yönetim Ekranına Giriş
2-Ve açılan sayfadan sol taraftaki seçeneklerden en alttaki cPanel’e Bağlan seçeneğine tıklıyoruz. cPanel ekranı yeni sekmede açılacaktır.
cPanel’e Giriş – Blog Açmak
3- Böylece cPanel’e ulaşmış oluyoruz.
cPanel, bir hosting yönetim sistemidir. Aynı bilgisayarınızın Windows, iOS işletim sistemi gibi hostinginizi yönetmenizi sağlar. cPanel’den hostinginize dair birçok ayara ve uygulamaya ulaşabilirsiniz.
Biz cPanel’i, hosting ve domain adresimiz üzerine WordPress kurmak için kullanacağız.
Bunun için cPanel anasayfasındayken en alta iniyoruz ve Softaculous Uygulama Kurulumu başlığını buluyoruz. Bu başlık altındaki WordPress seçeneğine tıklıyoruz.
cPanel WordPress Seçeneği – Nasıl Blog Açılır
4-Ardından açılan sayfada üst taraftaki Yükle butonunun yanındaki aşağı yönlü üçgene tıklayıp, açılan seçeneklerden Custom Install seçeneğine tıklıyoruz.
Blog Kurma için WordPress Kurulum Butonu
5- Açılan sayfadaki WordPress kurulum formunu tek tek dolduralım:
Script Ayarları başlığındaki;
Script Ayarları – Blog Kurmak
6-Protokol Seçiniz: WordPress kurulumu için bir protokol seçiyoruz. Yani, sitemizin uzantısı ne olsun. Yükleme ekranı bize 4 seçenek sunuyor
[ http:// >> http://www. >> https:// >> https://www. ]
Sitenizin başında www. olması veya olmaması günümüzde artık bir şey ifade etmiyor. Mesela ben Jestblog’yi kurarken, https:// üzerine, yani başında www. olmadan kurdum. Siz de https:// ya da https://www. seçeneklerinden bir tanesini seçin.
http:// ya da http://www. seçenekleri ise SSL olmadan kurulum içindir. Google, başında https:// olmayan siteleri güvensiz olarak işaretliyor. Bu nedenle biz protokol seçeneğini https:// olarak seçiyoruz. Zaten SSL sertifikamızı destek talebi oluşturarak aktif ettirmiştik.
Yani kısacası bu noktada wordpress blog kurulumu hangi alan adı üzerine yapılsın, onu uzantısı ile birlikte belirleyip, seçiyoruz.
Sonuç olarak sadece https:// seçerek devam edin.
7-Domain Seçin: Bir tek alan adımız olduğu için zaten seçili halde geliyor. Burada işlem yapmamıza gerek yok.
8-Yüklenecek Dizin: WordPress blogunu tam olarak hangi URL adresi üzerine kuracağımızı seçiyoruz.
Blogunuzu https://siteniz.com adresi, yani direkt olarak satın aldığınız domain adresi üzerine kuracaksanız, bu seçeneği boş bırakın.
Bu seçeneğe bir şey yazarsanız (demo gibi), bu wordpress’i https://siteniz.com/demo dizinine kur anlamına gelir. Yani blog adresiniz https://siteniz.com/demo şeklinde olur. Boş bırakmak https://siteniz.com/ dizinine kur anlamına gelir.
9-Choose the version you want to install: Burada hangi WordPress sürümünü yüklemek istediğimizi soruyor. Varsayılan olarak gelen sürüm en son sürümdür. Keza bizim de en son sürümü yüklememiz gerekiyor. Bu yüzden burada herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Sizde hangi sürüm görünüyorsa aynen kalsın.
Site Settings başlığındaki;
Site Settings – Blog Nasıl Açılır
10-Site Name: Benim kullandığım site / blog ismi JESTBLOG, siz de sitenizin ismini istediğiniz şekilde buraya yazabilirsiniz.
11-Site Description: Buraya sitenizin sloganını yazabilirsiniz. Benim kullandığım site sloganı “Türkiye WordPress Rehberi ve Profesyonel WordPress Blogu”. Siz de sitenizin sloganını buradan belirleyebilirsiniz.
Not: Bu iki seçenek de sonradan wordpress admin panelinden değiştirilebiliyor.
12-Disable WordPress Cron: İşaretlemeyin. Boş bırakın.
Admin Account başlığındaki;
Admin Account – Blog Açmak
13-Admin Username ve Admin Password: Blogunuzun yönetim paneline giriş yaparken kullanacağınız kullanıcı adı ve parolasını buradan belirliyoruz.
Kullanıcı adınızı kesinlikle ve kesinlikle admin yapmaktan uzak durun. Admin olarak kalması büyük bir güvenlik açığıdır.
Ayrıca kullanıcı adınızda i – ö – ü – ş – ğ – ç gibi Türkçe karakterler ve ünlem (!) soru işareti (?) parantez gibi işaretler kullanmayın. Sadece İngiliz alfabesindeki harfleri kullanabilirsiniz. Aksi halde kurulum hata verecektir.
Kullanıcı adı ve parola kısımlarında belirlediğimiz bilgiler, açtığımız blogu yönetecek admin’in kullanıcı adı ve şifresi oluyor. Bu bilgileri unutmayın.
14-Admin Email: Kullandığınız herhangi bir mail adresini (örn. Gmail) verebilirsiniz. ( Önerim sıklıkla kullandığınız bir mail adresi vermeniz )
Choose Language başlığındaki;
Choose Language – Nasıl Blog Kurulur
15-Select Language: WordPress sitenizin yönetim panelinin ve içerik yazım dilinin seçimini yapıyoruz. Hangi dilde olmasını istiyorsanız, o dili kullanabilirsiniz.
Select Plugin(s) başlığındaki;
Select Plugins – Blog Açmak
16-Buradaki tüm kutucuklar boş kalsın. İşaretli olanlara bir kere tıklayarak işaretini kaldırın. Sizde üstteki resimde göründüğü dışında başka seçenekler de varsa, o seçeneklerdeki işaretleri de kaldırın.
Advanced Options başlığındaki;
Advanced Options – Blog Nasıl Açılır
17- Bu başlık yanındaki artı ( + ) işaretine tıkladığınızda seçenekler görünür olacaktır. Varsayılan olarak gelen ayarlar gayet uygundur. Bu kısımda hiçbir değişiklik yapmanıza gerek yok.
18- Gerekli alanları doldurduktan sonra alt kısımdaki Yükle butonuna tıklıyoruz. Kurulum biraz zaman alabilir.
Yükle Butonu – Blog Kurmak
19-WordPress kurulumu başarıyla tamamlandıysa aynı sayfanın üst Tebrikler, kurulum başarılı mesajını göreceksiniz.
Bu mesajın altında wordpress kurulumu’ nun hangi domain ismine ve uzantısına yapıldığını ve admin paneline girişi nereden yapacağınızın linklerini görebilirsiniz.
Yönetim URL adresine tıklayarak, direkt olarak blogunuzun admin paneline gidebilirsiniz.
#Blogunuzun admin paneline yani yönetim paneline direkt tarayıcınızdan, alan adınızın sonuna /wp-admin ekleyerek de ulaşabilirsiniz. ( örn. https://blogadresiniz.com/wp-admin )
Yani blogunuzun yönetim paneline sadece hosting firmasının müşteri panelinden veya cPanel’den ulaşmanıza gerek yok.
Direkt olarak site adresinizin sonuna /wp-admin yazarak da admin panelinize ulaşabilir, belirlediğiniz admin kullanıcı adı ve parolanızı yazarak giriş yapabilirsiniz.
Blog Yönetim Paneline Giriş Adresi – Blog Açmak
Blog nasıl açılır öğrendik ! İşlem tamamdır!
Artık sizin de bir blogunuz var.
Hemen alttaki resimde Admin Paneli >> Sol Kısım >> Yazılar >> Yeni Ekle sekmesine giderek, yazı yazabileceğiniz, kurduğunuz blogun admin panelinden bir görüntü.
Admin Panelinden Bir Görüntü – Blog Açmak
9- Blog Nasıl Açılır Öğrendik. Peki Sırada Ne Var ?
9.1 Blog Tasarımı Nasıl Yapılır
Hemen alttaki videom aslında blog nasıl açılır isminde olsa da, bir blogun nasıl açılacağından ziyade blog tasarımının nasıl yapılacağını anlatmaktadır. Yani bu blog açma yazımın tamamlayıcı videosudur. Tasarım için muhakkak izlemenizi tavsiye ederim.
9.2 Blog Tasarımından Sonra Yapılması Gerekenler
Blogumuzu açtık peki sırada ne var ? Sırada ise, içeriklerinizi oluşturmadan önce, yani blog açtıktan sonra ilk yapılması gerekenleri tamamlamak var.
Blog Açtıktan Sonra ilk ve Mutlaka Yapılması Gereken 19 Şey! başlıklı yazımdan adım adım blog nasıl açılır’ın 3. kısmına geçebilirsiniz.
19 adımı da tamamladıktan sonra geriye tek bir şey kalıyor, oda WordPress kullanımını öğrenmek.
Yukarıda da dediğim gibi, wordpress kullanmanın word ve excel kullanmaktan farkı yok.
WordPress’in nasıl kullanıldığını, neyi nereden yapacağınızı çözmek maximum 1 haftanızı alır. Blogumdaki WordPress menüsünden ve arama kutusunu kullanarak WordPress ile ilgili öğrenme sürecinizde yardımcı olacak yazılarıma ulaşabilirsiniz.
Tabii bir de google’da üst sıralara çıkabilmek için blog nasıl açılır rehberimin son adımı olan 4. adım google’da üst sıralara çıkma – başarılı bir blog yazarı olmanın sırrı başlıklı yazımı okumak var.
Ayrıca blogçuluk hayatınıza yararı olması adına alttaki içeriklerime de göz atabilirsiniz;
Google’ın çalışma prensibini anlamak adına: Google Sıralama Kriterleri
Başarılı bir blog adına: Blog Açanların Mutlaka Okuması Gereken 30 Önemli İpucu
Blog İpuçları Adına: En İyi Blogculardan Başarılı Bir Blog Yazarı Olmanın Sırları
Blogunuza Ziyaretçi Çekmek Adına: Hit Arttırma Yöntemleri
Google’ın İstediği Türden Makaleler Yazmak Adına: SEO uyumlu Makale Yazımı
Google’da Üst Sıralarda Yer Almak İçin: Google’da İlk Sayfada Çıkmak
Blogunuz hayırlı uğurlu olsun. Her hangi bir konuda yardımca ihtiyaç duyarsanız lütfen benimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Yorum Gönder