UEFI vs LEGACY Nedir arasındaki fark nedir Bios etkileri nasıl çalışır.

Post1

İndirilen Tüm Herşey için tüm sorumluluk indiren kişilere aittir..

UEFI vs LEGACY Nedir arasındaki fark nedir Bios etkileri nasıl çalışır.

 



BIOS (Temel Giriş Çıkış Sistemi) Nedir? BIOS ve UEFI Arasındaki Fark Nedir?


Bilgisayarlarımız açılıp tanıdık arayüzleri ve uygulamaları göstermeden önce, arka planda çalışan temel bir bileşen vardır : BIOS. Genellikle fark edilmeden ve perde arkasında, sistemlerimizi çalışır hale getirmede kritik bir rol oynar. Bu blogda, BIOS'a daha yakından bakacağız , önemini ve her bilgisayar başlatma işleminin omurgası olarak nasıl hizmet ettiğini anlayacağız.  

BIOS Nedir? 

BIOS, "Temel Giriş/Çıkış Sistemi" anlamına gelir. Bilgisayar açıldığında sistem donanım bileşenlerini başlatmak ve test etmek ve bir işletim sistemi veya diğer yazılımları yüklemek için kullanılan bir tür aygıt yazılımıdır. 

BIOS nasıl çalışır? 

BIOS, bilgisayarın ana bilgisayar kartı (anakart) çipine kaydedilen yerleşik kullanım kılavuzu gibidir. Bilgisayar açıldığında, BIOS her şeyin yolunda ve çalışır durumda olduğundan emin olmak için hızla kontrol eder. Bilgisayarın başlaması için gereken kritik dosyalara sahip parçalar olan önyükleme aygıtlarını arar. Bu parçaların iyi olduğundan emin olduktan sonra, BIOS bilgisayarın ana sistemini (işletim sistemini) sabit disk gibi depolama aygıtlarından geçici belleğine (RAM) yükler. 

BIOS neden önemlidir? 

Esasında, BIOS olmadan bir bilgisayar başlatılamaz veya düzgün çalışamaz. BIOS, donanım kontrollerini başlatmaktan, sistem bileşenlerini başlatmaktan ve başlatma sırasında işletim sistemini yüklemekten sorumlu temel bir bilgisayar bileşenidir. Bilgisayarın donanımı ve yazılımı arasında bir köprü görevi görerek bunların verimli bir şekilde iletişim kurmasını sağlar. Dahası, kullanıcılara sistem yapılandırma seçenekleri sunar ve önyükleme koruması gibi kritik güvenlik özellikleri sunar.   

BIOS'unuzu nasıl güncelleyebilir veya yükseltebilirsiniz? 

BIOS Güncellemesi (veya flaşlama) 

Bu daha yaygın bir prosedürdür. Üreticiler, hataları düzeltmek, yeni donanımlarla uyumluluk eklemek veya yeni özellikler sunmak için BIOS aygıt yazılımlarına güncellemeler yayınlar. Kullanıcılar bu güncellemeleri üreticinin web sitesinden indirebilir ve belirli yardımcı programları kullanarak uygulayabilir. 
BIOS'u güncellemek veya "flaşlamak" dikkat gerektirir. İşlem kesintiye uğrarsa (örneğin, güç kaybı nedeniyle) veya yanlış bir sürüm kullanılırsa, bilgisayarı çalışmaz hale getirebilir. 
Bazı modern anakartlar, arızaya karşı koruma sağlayan çift BIOS çipiyle birlikte gelir; böylece güncelleme sırasında bir BIOS bozulursa sistem, çalışan ikinci BIOS'a geri dönebilir. 

BIOS Çip Yükseltmesi 

BIOS çipindeki belleği yükseltmek için mevcut çipi daha yeni, daha gelişmiş bir sürümle değiştirmeniz gerekir. 
Bazı eski anakartlar veya özel sistemler, fiziksel olarak çıkarılıp değiştirilebilen BIOS yongalarına sahiptir. Bu, çağdaş sistemlerde daha az yaygındır ancak eski bilgisayarlarda daha yaygındı. 
Bir anakartın BIOS'u bozulursa ve kurtarılamazsa veya flaşlama yoluyla elde edilemeyen farklı bir BIOS sürümüne ihtiyaç duyulursa, çipi fiziksel olarak değiştirmek bir seçenek olabilir. Ancak, dikkatli bir kullanım ve belirli bir yedek çip gerektirir.
BIOS'un çeşitleri nelerdir? 

İki ana BIOS türü vardır:  Eski BIOS ve UEFI 

Kalıtsal temel girdi çıktı sistematiği 

Eski BIOS, PC'ler için orijinal aygıt yazılımı arayüzüdür ve bilgisayarın donanımı ile işletim sistemi arasında köprü oluşturur. 

UEFİ 

UEFI (Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü), Legacy BIOS'un sınırlamalarını iyileştirmek için tasarlanmış modern halefidir. UEFI, kullanıcıların gezinmesini ve sistem ayarlarını düzenlemesini kolaylaştıran daha grafiksel ve kullanıcı dostu bir arayüz sunar.


BIOS ile UEFI arasındaki fark nedir? 


Geleneksel BIOS eski bir donanım yazılımı arayüzü olsa da, birçok modern sistem daha fazla özelliğe sahip daha yeni bir donanım yazılımı arayüzü standardı olan UEFI'yi kullanır. UEFI, diğer iyileştirmelerin yanı sıra grafiksel bir arayüz, daha iyi donanım desteği ve gelişmiş güvenlik özellikleri sunar. İşte ikisi arasındaki bir karşılaştırma: 


BIOS'a nasıl erişilir?  

BIOS ayarlarına erişmek ve yapılandırmak için kullanıcılar, esasen BIOS için arayüz görevi gören BIOS Kurulum Yardımcı Programını kullanabilirler. Kurulum gerektirebilecek işletim sistemlerinin aksine, BIOS önceden yüklenmiştir ve sistem açıldığında anında işlevsellik sunar. BIOS Kurulum Yardımcı Programına erişim yöntemi, belirli bilgisayar veya anakart markasına ve modeline göre değişir.


Yazı Kaynak: icc

Aklınıza Takılan veya sormak istediğiniz birşey var ise yorum bırakabilirsiniz.


Yorum Yazabilirsiniz

Daha yeni Daha eski